Menü Kapat

Hidrolik Baskı Nedir?

Hidrolik Baskı

Hidrolik baskı makinesi; malzemeleri ezmek, düzleştirmek, sıkıştırmak, yapıştırmak, kalıplaştırmak ve kaplamak yapmak için kullanılan makinedir. İşlem görecek malzemeleri pres makinesinin içinde bulunan bir plaka veya yatağa yerleştirerek uygularsınız.

Pompalar elektrik motoru yardımıyla çalışır. Pompalar sisteme basınçlı yağ basar. Bu basılan yağ çeşitli yön denetim valfleri ve basınç ayar regülatörleri ile denetlenir. Silindirlere etki ettirilir. Bu etki sonucunda silindirler ileri geri yani doğrusal hareket eder. Silindirin içine dolan yağ, pistonu iterek doğrusal bir hareket meydana getirir. Bu doğrusal hareket 1200 tonluk kuvvetlere kadar çıkabilir. Araba kaputları bu makinelerle mevcut şeklini alır.

Sistem iki silindirden oluşur, sıvı küçük çaplı silindire dökülür ve bu silindir köle silindiri olarak bilinir. Bu silindirdeki piston, bir borudan akan sıvıyı daha büyük silindire sıkıştıracak şekilde iter ve daha büyük silindir ana silindir olarak bilinir. Basınç daha büyük olan silindirin üzerine uygulanır ve ana silindirdeki piston sıvıyı orijinal silindire geri iter. Daha küçük silindirler tarafından sıvılara uygulanan kuvvet, ana silindire itildiğinde daha büyük bir kuvvet ile sonuçlanır. Hidrolik pres çoğunlukla metalleri ince tabakalara sıkıştırır. Bunun için büyük bir basınç gerekir.

Hidrolik presler her türlü endüstriyel işlem için uygundur. Yine de, ana işlem olarak metal bir nesneyi levhaya dönüştürmek için uygulanır. Tıbbi tabletlerin yanı sıra kozmetik endüstrisinde toz yapmak için cam inceltme işlemlerinde de uygulanabilir. Arabaları kırmak, yağsız kakao tozu elde etmek, kılıç yapmak için hidrolik pres kullanılır.

Hidrolik pres Pascal İlkesine dayanır. Bu ilke, bir noktadaki basıncın sonsuz bir yöne sahip olduğunu ve böylece sınırlı sıkıştırılamayan bir sıvının herhangi bir noktasında değişen basıncın, her yerde aynı değişikliğin gerçekleşeceği şekilde sıvı boyunca iletildiğini belirten bir ilkedir. Basınçtaki değişiklik, sıvının birim hacmi başına sıvının potansiyel enerjisindeki değişime bağlı olarak oluşur ve bu da yer çekimi kaynaklı ivmeden kaynaklanır.

Ağaç dikme presleri, laminasyon presleri, C-frame presler, pnömatik presler, güç presleri, montaj presleri, H çerçeve presleri gibi pek çok farklı hidrolik pres türü vardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir